Responsive image no-gutters

OM 1852 SWIMRUN


Info

En mytomspunnen tävling på den gamla klosterön Torkö.
Tävlingen är en ny sorts swimruntävling som är väldigt publikvänlig och social.
Allt sätts på sin spets när vi ska utse södra Sveriges mest uthålliga, snabbaste och smartaste swimrunner. Vem är swimrundrottningen/kungen i södra Sverige ?
 

Platsen

Tävlingen utspelar sig på Torkö som är en ö i Blekinge skärgård utanför Listerby, Ronneby kommun. På ön finns bland annat övergivna stenbrott där man numera kan ägna sig åt dykning. Under medeltiden fanns här ett franciskanerkloster, Sankta klara kapell, och av detta finns några murrester kvar. Det finns ett flertal olika myter om Torkö och den som är mest omtalad är att det ska finnas en underjordisk gång från kapellet till ön Helgeö där det enligt myten ska finnas en helig källa som aldrig fryser.
 

Banan

Tävlingsbanan har start och mål vid det gamla stenbrottet på Torkö. Här ligger själva racearenan. 
Banan är 1852 m och har 3 st löpningar och 2 st simningar/varv. Simningarna är totalt 260 m i stilla vatten och löpningarna är totalt 1592 m och består av teknisk trailstig samt grusväg.
 

Tävlingsregler

Tävlingsklass

Tävlingen körs i singelklass och alla startar samtidigt längs en 1852 m lång rundbana. Här gäller det att komma in till varvning/mål innan 18 min 52 sek för då startar nästa varv. Gör man inte det så åker man ur tävlingen men har möjlghet att fortsätta i motionsklass. Med början på det 4:e varvet så åker även den sista personen ut som kommer in till varvning så länge alla andra klarat tiden 18 min 52 sek. Enkelt förklarat innebär det att om det kommer in någon/några personer efter 18 min 52 sek passeringen så är det endast denna/dessa som åker ut. På detta vis fortsätter varje varv tills det återstår 10 personer. Då ändras reglerna lite igen. Den sista personen åker fortfarande ut men med tillägget att det försvinner 1 minut/varv samt om man åker ut nu får man inte fortsätta i motionsklass. Tävlingen fortsätter tills det återstår 2 tävlande. Den av dessa 2 som kom i mål först på näst sista varvet får bestämma vilket håll denna tävlande ska avverka på sista varvet. Den andre tävlande får springa åt motsatt håll. Den som kommer i mål först av dessa två på detta finalvarv har vunnit och tagit hem titeln ”last one standing”

Motionsklass

Motionsklassen ska avverka samma bansträckning som tävlingsklass men de avverkar den på 18 min 52 sek gånger 50 % dvs 28 min 12 sek. I motionklass åker man endast ut genom tidseliminering dvs om man inte klarar tiden 28 min 12 sek/varv. Självklart får man hoppa av när man vill. Motionsklass är främst en tävlingsform för de som vill testa på detta konceptet eftersom tiden är väl tilltagen. Motionsklass pågår ända till tävlingsklass avslutas eller tills det endast är en person kvar. Om det fortfarande är deltagare kvar i motionsklass när tävlingsklass kör sitt sista varv vinner den person som kommer först i mål.
 

Utrustning

Obligatorisk utrustning är hel våtdräkt (ej tvådelad), visselpipa, första förband, nummerväst och simmössa. Nummerväst och simmössa tillhandahåller 1852 swimrun. Det är tillåtet med simglasögon, paddlar, fenor, snorkel och dolme (eller annan flytutrustning som inte är större än 50x50x50 cm). Självklart måste du bära med dig utrustning på varje varv men får ta bort, byta, lägga till tillåten utrustning vid varje ingång i start/målområdet.
 

Kommande tävlingar

1852 swimrun- last one standing 13 augusti 2022

Anmälan

race.se

Resultat

Vinnare 2021
Damklass
Amanda Nilsson
Herrklass
Patrik Mårtensson
 

Bilder


 

Kontakt

info@evolventexperience.se

Facebook - Events